Bardzo proste i szybkie danie, pożywne i smaczne. Z dużą ilością świeżej bazylii. Polecam gorąco!
Makaron z bakłażanem w pomidorowym sosie
Składniki:
- 1 bakłażan (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cukru lub 2 daktyle (smak słodki – Ziemia)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- szczypta pieprzu (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda))
- 3-4 sztuki pomidorów gruntowych lub 1 puszka pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
- gałązka pomidorków koktajlowych do ozdoby (smak kwaśny – Drzewo)
- makaron świderki lub penne (smak kwaśny – Drzewo)
- kilka gałązek świeżej bazylii (smak gorzki – Ogień)
- szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
Makaron ugotować al dente, według przepisu który znajdziecie TUTAJ.
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, następnie pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić w durszlak na minimum 20 minut, w celu pozbycia się goryczki. Następnie opłukać zimną wodą i odsączyć wodę.
Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W woku lub na większej patelni podgrzać oliwę, dodać bakłażana, obsmażyć 5 minut, następnie dodać czosnek, pierz oraz sól do smaku. Dodać pokrojone pomidory, wszystko wymieszać i gotować na dużym ogniu około 10 minut, aż się sos zredukuje, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać szczyptę tymianku, cukier lub drobno pokrojone daktyle, pieprz i sól do smaku. Gotować kolejne 5 minut do połączenia smaków.
Makaron odcedzić, przepłukać zimną wodą, ponownie odcedzić, następnie wrzucić do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Rozłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć bakłażana z pomidorami, posypać startym parmezanem, oprószyć solą i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Można dodać pokrojone, świeże pomidorki koktajlowe.
Ser parmezan można zastąpić grana padano lub innym twardym serem.