
Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą, danie błyskawiczne, aksamitne w smaku. Polecam!
Składniki:
- makaron tagliatelle – około 300 g suchego (smak kwaśny – Drzewo)
- 5 suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- łyżka oleju (smak słodki – Ziemia)
- 200 ml śmietanki kremówki (smak słodki – Ziemia)
- ½ średniej cebuli (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 50 g sera gorgonzoli (smak ostry – Metal)
- czarny pieprz (smak ostry – Metal)
- 80 g szynki proschiutto (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- 1 łyżeczka kaparów (smak słony – Woda)
Dodatkowo
- rukola do przybrania (smak ostry – Metal)
Makaron ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić w paski. Rukolę umyć i osuszyć. Szynkę pokroić na kawałki.
Patelnie wstawić na palnik, wlać łyżkę oleju (może być olej z suszonych pomidorów w oleju), wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać czosnek, szczyptę soli, wrzucić pokrojone pomidory, szczyptę kurkumy, następnie wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając. Wrzucić ser gorgonzola, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać kapary i pokrojoną szynkę. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia sera. Spróbować smak sosu, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotowany makaron przełożyć do półmiska, polać gotowym sosem, posypać świeżą rukolą. Smacznego!
Bardzo lubię makarony zatem podkradam ten przepis, dzieki