
Makaron penne z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzola, nie skłamię jak napisze że to jest niebo w gębie. Smak obłędny, a do tego danie ekspresowe. Połączenie gorgonzoli ze śmietanką z dodatkiem rukoli…spróbujcie sami. Gorąco polecam!!!
Makaron penne z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzola
Składniki :
- 100 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
- garść rukoli (smak ostry – Metal)
- 50 g sera gorgonzola (smak ostry – Metal)
- pierz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 1-2 łyżeczki kaparów (smak słony – Woda)
- 4-5 suszonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- 250 g makaronu penne (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
Makaron ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.
Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić w paski. Rukolę umyć i osuszyć.
Patelnie wstawić na palnik, wrzucić pokrojone pomidory, szczyptę tymianku, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając. Wrzucić rukolę, ser gorgonzola, doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać kapary. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia sera.
Ugotowany makaron przełożyć do półmiska, polać gotowym sosem i gotowe. Smacznego!
