
Prosty w przygotowaniu, smaczny i orzeźwiający deser. Wersja wegańska z mlekiem roślinnym. Polecam!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (smak słodki – Ziemia)
- 50 ml mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka niesolonego masła orzechowego (smak słodki – Ziemia)
- szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal)
- kryształek soli himalajskiej (smak słony – Woda)
- ½ szklanki mrożonych kwaśnych owoców np. owoce leśne lub truskawki (smak kwaśny – Drzewo)
Obrane i pokrojone banany zamrozić.
Zmrożone banany włożyć do pojemnika blendera, dodać mleko, szczyptę imbiru i kryształek soli, dodać mrożone owoce i zmiksować do uzyskania gładkiej elastycznej masy.
Powstałą masę nałożyć do pucharków i podawać z sezonowymi owocami i listkami mięty.
Tego typu lody można przygotować również z mlekiem krowim czy jogurtem, bądź dowolnym mlekiem roślinnym.