
Lenteja – hiszpańska zupa z soczewicy
Bardzo smaczna zupa, często gości u mnie w domu. Pierwszy raz skosztowałam ją w Hiszpanii i od razu przypadła mi do gustu. Smażony czosnek na oliwie z papryką nadają tej zupie niesamowitego smaku. Polecam!
Składniki:
- 500 g średnich ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
- 2 marchewki (smak słodki – Ziemia)
- papryka czerwona (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 3 – 4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- liść laurowy (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 1 ½ litra wody (smak słony – Woda)
- ¾ szklanki zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
- cytryna (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać i przekroić na pół. Paprykę umyć i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na 2 cm talarki. Cebulę obrać. Czosnek obrać i pokroić na grube plasterki. Soczewicę przepłukać zimną wodą.
W większym garnku wstawić wodę, dodać przepłukaną soczewicę, dodać sól do smaku, dodać krople cytryny, doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, pokrojoną marchewkę, całą cebulę i gotować pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki oraz liść laurowy. Gotować kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną świeżą paprykę, smażyć 2 minuty, dodać paprykę w proszku, wymieszać, dodać pokrojony w plastry czosnek, smażyć około 1 minuty (uważać żeby nie przypalić czosnku). Zawartość patelni dodać do garnka z zupą, wszystko wymieszać, gotować pod przykryciem 5 minut.
Zupę można przygotować w wersji z hiszpańską kiełbasą chorizo, smakuje również wybornie.
