Pomysł na obiad zrodził się z braku pomysłu. Miałam grillowane bakłażany oraz płaty lasagne. Przygotowałam sos beszamel i wyszła bardzo smaczna lasagne z grillowanym bakłażanem. Polecam!
Lasagne z bakłażanem
Składniki:
- 2 duże bakłażany (smak słodki – Ziemia)
- 500 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 25 g masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
- parmezan (smak ostry – Metal)
- szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
- czosnek (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- passata pomidorowa (smak kwaśny – Drzewo)
- 40 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- płaty lasagne (smak kwaśny – Drzewo)
- tymianek (smak gorzki – Ogień)
Piekarnik nastawić na temperaturę (180°C), przygotować foremki.
Bakłażana umyć i pokroić w 1 centymetrowe plastry, obsypać solą z każdej strony, pozostawić na co najmniej 15 minut, żeby puścił sok – w ten sposób pozbywamy się goryczki, następnie opłukać zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana posmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 4 minuty, następnie przewrócić plastry na drugą stroną i grillować kolejne 4 minuty do momentu, aż bakłażan uzyska odpowiednią miękkość.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, passatę pomidorową, dodać tymianek, cukier trzcinowy, wszystko wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby sos się zredukował.
W rondelku podgrzać masło, dodać gałkę muszkatołową, sól, mąkę pszenną, dodać szczyptę kurkumy i mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko, aż powstanie gładki sos, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C, ustawić funkcję grzania góra dół. Przygotować foremkę.
Wysmarować ją masłem, wlać pierwszą warstwę sosu beszamelowego, następnie ułożyć warstwę płatów lasagne, na płatach lasagne rozprowadzić warstwę passaty pomidorowej, rozłożyć warstwę bakłażana, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć czynność aż powstaną trzy warstwy. Lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (po 25 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową).
Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni„.