
Śródziemnomorska potrawa, w której główną rolę odgrywa chorizo. To chorizo nadaje kolor, smak i zapach tej potrawie. Proste w wykonaniu, zaskakujące smakiem. Danie idealnie się nadaje na wykwintny obiad bądź kolacje. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 8 kawałków udka kurczaka (smak słony – Woda)
- 100 g kiełbasy chorizo (smak słony – Woda)
- natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- 400 g pomidorów krojonych z puszki (smak kwaśny – Drzewo)
- 150 ml wytrawnego białego wina (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (smak słodki – Ziemia)
- 1 czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
- 1 żółta papryka (smak słodki – Ziemia)
- 2 średnie czerwone cebule (smak ostry – Metal)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- ½ szklanki drylowanych czarnych oliwek (smak słony – Woda)
Cebule obrać i pokroić w pióra. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plastry. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w paski. Udka kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki umyć i poszatkować. Kiełbasę chorizo obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Oliwki odcedzić z zalewy i pokroić w plastry.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na dużym ogniu obsmażyć udka z każdej strony aż się zarumienią, dodać kilka listków natki pietruszki, szczyptę kurkumy, następnie wrzucić warzywa w następującej kolejności: paprykę czerwoną i żółtą, cebulę oraz czosnek, smażyć aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Dodać odrobinę soli, pomidory z puszki, wino, ponownie szczyptę kurkumy, paprykę w proszku, dorzucić chorizo, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, aż mięso będzie gotowe. Doprawić potrawę pieprzem i solą, dodać oliwki, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z bagietką lub z ryżem.
