Krem z pomidorów wyśmienicie smakuje z karmelizowaną cebulą i czosnkiem. Pieczone pomidory nadają zupie wyjątkowego słodkiego smaku. Polecam!

Składniki:
- 1 kg pomidorów gruntowych lub innych (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 puszka pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- świeża bazylia (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
- 1-2 łyżki śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
- 1 średnia cebula (smak ostry – Metal)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz świeżo zmielony (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- woda (smak słony – Woda)
Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg, grill.
Do takiej zupy najlepiej wybrać mięsiste pomidory. Pomidory należy umyć, przekroić na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, doprawić pieprzem i sola i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 -25 minut. Po upieczeniu obrać ze skóry.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie, pierwszej kolejności wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie wrzucić czosnek, smażyć aż się delikatnie zarumieni.
Wstawić garnek na ogień, podgrzać garnek na sucho, wrzucić cukier, mieszać drewnianą łyżką aż się rozpuści, następnie dodać podsmażone warzywa, chwile smażyć, aż warzywa pokryją się karmelem, następnie dodać 2 łyżki zimnej wody. Wrzucić do garnka upieczone pomidory, smażyć około 5 minut, następnie dodać puszkę pomidorów oraz dużą szczyptę tymianku. Gotować na średnim ogniu 10-15 minut, następnie zmiksować na gładki krem, dodać łyżkę oliwy, jeżeli lubicie to można również zabielić śmietanką (bez śmietanki również smakuje rewelacyjnie), doprawić świeżym pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta należy dolać zimnej wody, ilość według uznania. Całość doprawić solą do smaku. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze świeżą bazylią. Smacznego!
