
Słodka i sycąca zupa krem z marchewki z dodatkiem masła orzechowego.
Składniki:
- 7-8 sztuk marchewek (800 g) (smak słodki – Ziemia)
- 2 ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- łyżka masła (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
- garść orzechów ziemnych niesolonych lub orzechów nerkowca (smak słodki – Ziemia)
- średnia cebula (smak ostry – Metal)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 2 -3 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- 1 litr bulionu lub wody (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- 5-6 pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
- natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- ⅓ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Marchew umyć obrać i pokroić w talarki lub słupki. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garze rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić cebulę smażyć aż się zeszkli, wrzucić marchew z ziemniakami, smażyć 2-3 minuty, dodać czosnek, utarte ziarna kolendry, imbir. Smażyć kolejne 2-3 minuty, wlać bulion lub wodę, doprawić solą do smaku. Wrzucić pomidorki i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, około 15-20 minut. Dodać kurkumę, masło orzechowe, śmietankę. Doprawić listkami kolendry, pieprzem, garam masala. Zupę zblendować na gładki krem, w razie potrzeby dolać wody lub bulionu. Doprawić solą do smaku. Podawać posypane orzechami i natką pietruszki. Smacznego.
