Kolacje / Obiady / Przystawka / Zupy

Krem z dyni na ostro

Krem z dyni w ostrej wersji, dużo rozgrzewających przypraw. Polecam!

Krem z dyni na ostro

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • puszka mleka kokosowego lub 100 ml śmietanki 18% (smak słodki – Ziemia)
  • 1 kg dyni prowansalskiej lub dowolnej odmiany (smak słodki – Ziemia)
  • łyżka masła klarowane lub zwykłego (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki kuminu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • łyżeczka startego świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki (smak ostry – Metal)
  • świeża papryczka chili (smak ostry – Metal)
  • szczypta czarnego pieprzu (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • około 400 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • ½ szklanki pomidorów z puszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • sok z ½ limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym skórką do dołu, skropić oliwą , posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 200 C. Upieczoną dynię odstawić do ostygnięcia, następnie łyżką oddzielić miąższ od skóry.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę. Świeżą papryczkę chili umyć, przekroić i oczyścić z pestek, pokroić na drobne kawałeczki. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Liście kolendry opłukać i poszatkować.

W dużym garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, następnie dodać warzywa i przyprawy: ziemniaki, ½ łyżeczki kuminu, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, pokrojone chili oraz utarte nasiona kolendry. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dolać zimną wodę, doprawić solą do smaku. Gotować pod przykryciem 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pomidory, szczyptę kurkumy, upieczoną dynię, mleko kokosowe lub śmietankę, cynamon, ostrą paprykę, gotować około 5 minut. Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać świeżą kolendrę, doprawić   garam masala, pieprzem i solą do smaku. Na końcu dodać sok z limonki, wymieszać i gotowe.

Krem z dyni można podawać grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *