Kotleciki rybne z sosem kurkowym
Rozpoczął się sezon grzybowy, dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisem w którym kluczową rolę odgrywają kurki, pomimo tego że w głównej roli występują kotleciki rybne.
Kotleciki rybne smakują wybornie z sosem kurkowym z dodatkiem cydru jabłkowego i kaparów. Polecam 🙂
Składniki na kotleciki rybne:
- olej (smak słodki – Ziemia)
- mleko (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- ⅓ łyżeczki pierzu białego (smak ostry – Metal)
- 600 g białej morskiej ryby np. mintaj (smak słony – Woda)
- 1 płaska łyżeczka soli (smak słony – Woda)
- natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- czerstwa bułka pszenna (smak kwaśny – Drzewo)
- bułka tarta (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżkę soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta estragonu (smak gorzki – Ogień)
Składniki na sos kurkowy:
- olej (smak słodki – Ziemia)
- 100 ml śmietanki 30 % (smak słodki – Ziemia)
- 300 g kurek (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- szczypta pierzu białego (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 2 łyżki kaparów (smak kwaśny – Drzewo)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- ¼ szklanki cydru jabłkowego lub białego wytrawnego wina (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżka mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Rybę, jeżeli jest mrożona należy rozmrozić. Najlepiej rybę wyjąć z zamrażarki na noc, włożyć do miski i zostawić w lodówce.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Natkę pietruszki opłukać, obsuszyć i posiekać.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, dodać sok z cytryny, estragon, jajko, wymieszać składniki i zmiksować całość, ale w taki sposób żeby pozostawić nieliczne kawałki ryby w całości. Następnie dodać zeszkloną cebulę, biały pieprz, sól. Jeżeli konsystencja jest za luźna podsypać bułką tartą. Na koniec do gotowej masy dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na złoty kolor.
Kurki oczyścić, umyć i osuszyć, następnie pokroić. Kapary odsączyć i posiekać.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone kurki. Doprawić pieprzem, solą i dusić przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu, następnie podlać cydrem lub białym winem, dusić kolejne 5 minut. Dodać kapary, kurkumę, śmietankę, doprawić pieprzem i solą do smaku, pozostawić na małym ogniu na około 5 minut, aż sos się zredukuje. Sos można zagęścić, dodając łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie wymieszać i gotowe.
Kotleciki podawać z sosem kurkowym, z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Można posypać świeżą natką pietruszki.