
Szybkie danie, do tego smaczne, kolorowe i aromatyczne.
Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami
- 300 g młodego szpinaku (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- 400 ml mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 400 g pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Szpinak umyć i odsączyć, ewentualnie odwirować.
Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć przez chwilę, dodać szczyptę soli, pomidorki i smażyć przez kilka minut. Dodać kurkumę, kumin rzymski, następnie dodać mleko kokosowe. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, następnie wrzucić szpinak, gdy szpinak zwiędnie, dodać garam masala, doprawić pieprzem i solą do smaku i gotowe. Podawać z ryżem.
