Kokosanki, doskonały deser, doskonały sposób na wykorzystanie białek, które nam zostają podczas przygotowania różnych posiłków.
Kokosanki
Składniki:
- białka z 4 jajek (smak słodki – Ziemia)
- 200 g wiórek kokosowych (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
- 150 g cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
- cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
- 50 g masła (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 2-3 krople cytryny (smak kwaśny Drzewo)
Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wstawić piekarnik na 180 C.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, szczyptę imbiru i szczyptę soli oraz cytrynę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć masę kokosową z ubitym białkiem, następnie wyłożyć małą łyżeczką na blachę.
Piec od 15 do 18 minut.