Ciasto / Desery

Kokosanki

Kokosanki, doskonały deser, doskonały sposób na wykorzystanie białek, które nam zostają podczas przygotowania różnych posiłków.

Kokosanki

Składniki:

  • białka z 4 jajek (smak słodki – Ziemia)
  • 200 g wiórek kokosowych (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
  • 150 g cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
  • 50 g masła (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny Drzewo)

Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wstawić piekarnik na 180 C.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, szczyptę imbiru i szczyptę soli oraz cytrynę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Delikatnie połączyć masę kokosową z ubitym białkiem, następnie wyłożyć małą łyżeczką na blachę.

Piec od 15 do 18 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *