Napoje

Kawa według pięciu przemian

Pyszna, aromatyczna kawa według pięciu przemian.

Kawa według pięciu przemian

Czas przygotowania: od 5 do 7 minut

Składniki dla 1 osoby:

  • cynamon do smaku (smak słodki – Ziemia)
  • miód lub syrop klonowy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
  • szczypta goździków mielonych lub kardamonu mielonego (smak ostry – Metal)
  • kryształek soli  – ja dodaję sól himalajską (smak słony – Woda)
  • 200 ml wody – (smak słony – Woda)*
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2 łyżeczki kawy mielonej (smak gorzki – Ogień)

W rondlu wstawić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać kawę, cynamon, imbir, goździki, 1 kryształek soli, 2-3 krople cytryny, szczyptę kawy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Gotową kawę przelać do filiżanki i posłodzić miodem lub syropem klonowym do smaku.

Miodu nie należy poddawać obróbce cieplnej, dlatego miodem można słodzić kawę, kiedy napój osiągnie temperaturę około 40 C.

*gorąca woda zmienia smak na gorzki (smak gorzki – Ogień)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *