Pyszna, aromatyczna kawa według pięciu przemian.
Kawa według pięciu przemian
Czas przygotowania: od 5 do 7 minut
Składniki dla 1 osoby:
- cynamon do smaku (smak słodki – Ziemia)
- miód lub syrop klonowy (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
- szczypta goździków mielonych lub kardamonu mielonego (smak ostry – Metal)
- kryształek soli – ja dodaję sól himalajską (smak słony – Woda)
- 200 ml wody – (smak słony – Woda)*
- 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- 2 łyżeczki kawy mielonej (smak gorzki – Ogień)
W rondlu wstawić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać kawę, cynamon, imbir, goździki, 1 kryształek soli, 2-3 krople cytryny, szczyptę kawy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Gotową kawę przelać do filiżanki i posłodzić miodem lub syropem klonowym do smaku.
Miodu nie należy poddawać obróbce cieplnej, dlatego miodem można słodzić kawę, kiedy napój osiągnie temperaturę około 40 C.
*gorąca woda zmienia smak na gorzki (smak gorzki – Ogień)