Danie jednogarnkowe, uwielbiam tego typu dania. Jest smaczne i szybko się robi. Przepis znalazłam na stronie Kwestia smaku, zmodyfikowałam go na sposób pięciu przemian.
Kasza bulgur z warzywami i fasolą
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki dla 2 osób:
- po 1/2 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
- 1 papryka (smak słodki – Ziemia)
- 2 garście szpinaku (ok. 100 g) (smak słodki – Ziemia)
- 1/3 cukinii (smak słodki – Ziemia)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1/2 cebuli (smak ostry – Metal)
- szczypta pieprzu (smak ostry – Metal)
- 1 szklanka bulionu (smak słony – Woda)
- 1 puszka białej fasoli (smak słony – Woda)
- 1 łyżka sosu ostrygowego lub rybnego (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 100 g kaszy bulgur (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 puszka krojonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Rozgrzać w rondlu masło, dodać oliwę, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kmin rzymski, świeżą paprykę pokrojoną w kostkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. Dodać sos ostrygowy, wymieszać, wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez 1 minutę mieszając. Dodać kurkumę, słodką paprykę w proszku, pieprz, wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać, całość zagotować na dużym ogniu. Rondel przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut, następnie dodać szczyptę kurkumy, cukinię pokrojoną w słupki, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, doprawić pieprzem i solą.