Kolejne danie wigilijne, kapusta z grzybami. Żeby dobrze smakowała, u mnie obowiązkowo muszą być grzyby, śliwki suszone i czerwone wino. Do tego mnóstwo przypraw. Kiszona kapusta to bogactwo witamin, sama w sobie jest smaczna i nie sposób się jej oprzeć. Postna kapusta, to potrawa obowiązkowa na moim wigilijnym stole.
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej (smak kwaśny – Drzewo)
- 5 kulek jałowca (smak gorzki – Ogień)
- ½ szklanki grzybów suszonych (smak słodki – Ziemia)
- olej (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki kminku lub kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 100 g śliwek suszonych (smak słodki – Ziemia)
- 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
- 3 listki laurowe (smak ostry – Metal)
- 10 ziaren nasion kolendry (smak ostry – Metal)
- 10 kulek ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
- kilka ziarenek gorczycy (smak ostry – Metal)
- ostra papryka (smak ostry – Metal)
- czarny pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- ¼ szklanki czerwonego wina (smak kwaśny – Drzewo)
Grzyby zalać przegotowaną ciepłą wodą, moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Następnie gotować w tej samej wodzie aż będą miękkie. Czas gotowania około 20 minut. Następnie odcedzić, pozostawiając wywar, który powstał podczas gotowania. Grzyby pokroić w paseczki.
Kapustę przepłukać w durszlaku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka z zimną wodą. Wrzucić ziarno jałowca, wlać część wywaru z grzybów (pozostałą część zachować), wlać odrobinę oleju, dodać liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż do miękkości, około godziny. Następnie odcedzić na durszlaku.
Pozostałe przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku: ziarna jałowca, słodka papryka, kmin lub kminek, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry, ziarna gorczycy, ostra papryka – ilość według uznania, kilka kryształków grubej sól himalajskiej lub morskiej.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zeszklić na patelni na oleju. Dodać suszone śliwki pokrojone w paseczki, dodać pokrojone grzyby, dodać zmielone lub utarte przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć minutę, ciągle mieszając, wlać wino, oraz ⅓ szklanki wywaru z grzybów. Gotować ciągle mieszając około 5 minut.
Cebulę, z przyprawami dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Gotować jeszcze około 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kapusta, tak jak zupa, najlepiej smakuje kolejnego dnia, jak się smaki ,,przegryzą”.