Indyjskie pierożki samosa
Samosa – indyjskie pierożki nadziewane farszem warzywnym. W wersji hinduskiej pierożki są smażone w głębokim oleju, natomiast ja zrobiłam wersję light, czyli pieczone w piekarniku.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto:
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- 250 g mąki pszennej (2 szklanki )(smak kwaśny – Drzewo)
- 1 ½ łyżki jogurtu (smak kwaśny – Drzewo)
- 150 ml ciepłej wody (smak gorzki _ Ogień)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła ghee lub zwykłego (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru w proszku (smak ostry – Metal)
Farsz:
- 200 ml zielonego groszku, może być mrożony lub z puszki (smak słodki – Ziemia)
- 2-3 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczka oliwy lub masła ghee (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczka kminu rzymskiego, całe ziarna (smak słodki – Ziemia)
- ¼ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczka startego imbiru (smak osty – Metal)
- łyżeczka zmielonej kolendry (smak ostry – Metal)
- 1-2 drobno posiekane chili (smak ostry – Metal)
- łyżeczka drobno posiekanej świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- ¼ łyżeczki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
Przygotować ciasto. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać jogurt, ciepłą wodę, szczyptę kurkumy, masło, szczyptę imbiru w proszku oraz sól. Ciasto wyrabiać aż się da uformować w kule. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Ziemniaki obierać i pokroić w drobną kostkę. Następnie gotować na parze, aż będą miękkie. Jeżeli mamy świeży groszek lub mrożony, można go ugotować na parze razem z ziemniakami, natomiast groszek z puszki należy odsączyć i odstawić. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, dodać ziarna kminu rzymskiego, cały czas mieszać, aż ziarna się zrumienią, dodać cynamon, imbir, kolendrę, sól, następnie dodać sok z cytryny, kurkumę i ugotowane na parze warzywa łącznie z groszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć krótką chwilę na małym ogniu, aż warzywa będą suche, następnie dodać świeże listki kolendry i doprawić solą do smaku.
Jeżeli zamierzamy pierogi upiec w piekarniku, należy nastawić piekarnik na 220 C.
Ciasto podzielić na pięć kul, każdą kulę rozwałkować i przekroić na pół. Na każdą część ciasta nałożyć farsz, następnie zlepić brzegi ciasta. Pierogi ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i piec około 25 – 30 minut, lub smażyć w bardzo gorącym oleju, aż staną się złociste. Smażone pierogi należy odsączyć na papierowym ręczniku.
Doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je również mrozić.