Kuchnia hinduska jest jedną z moich ulubionych. Teraz kiedy mamy dostęp do wszystkich przypraw z całego świata można eksperymentować kulinarnie do woli. Poniżej przedstawiam Wam przepis na kotleciki ziemniaczane, takie niepozorne, ale zaskakujące smakiem. Jest to też super patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu, a które możemy wykorzystać i zjeść ze smakiem. Polecam!
Hinduskie kotleciki ziemniaczane
Składniki:
- olej (smak słodki – Ziemia)
- około 1 kg ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- ¾ szklanki mrożonego groszku, można zastąpić groszkiem z puszki(smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
- 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 1 cm kłącza świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- imbir w proszku (smak ostry – Metal)
- 2 łyżki listków świeżej kolendry lub łyżeczka suszonych (smak ostry – Metal)
- 1 łyżka kolendry w ziarnach (smak ostry – Metal)
- 2 – 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku (smak ostry – Metal)
- ¼ łyżeczki pierzu czarnego w ziarnach lub w proszku (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
- 2 łyżki soku z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżeczka kurkumy (smak gorzki – Ogień)
W dużym garnku wstawić wodę na ziemniaki. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i opłukać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Świeżą kolendrę opłukać i posiekać. Przyprawy sypkie wrzucić do moździerza w następującej kolejności: kmin rzymski, kolendra w ziarnach, pieprz w ziarnach, papryczka chili w proszku, kryształki soli i wszystko dokładnie utrzeć.
W rondelku zagotować wodę na mrożony groszek.
Mrożony groszek wrzucić na wrzątek i gotować około 3 minuty. Odcedzić i odstawić
Ziemniaki wrzucić na wrzątek, dodać szczyptę imbiru w proszku, posolić wodę do smaku. Gotować do miękkości około 15-20 minut. Następnie odcedzić i rozgnieść tłuczkiem, dodać sypkie przyprawy z moździerza, dokładnie wymieszać i posolić do smaku. Dodać 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczkę kurkumy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko, dokładnie wymieszać, następnie dodać ugotowany zielony groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, posiekaną kolendrę. Wszystko delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Z powstałej masy formować małe kotleciki.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kotleciki smażyć do zrumienienia, z dwóch stron.
Doskonale smakują same w sobie, można je też podawać z jogurtem przyprawionym kolendrą i miętą.
Kotleciki ziemniaczane, to doskonały patent na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. Wystarczy wówczas ziemniaki doprawić do smaku, usmażyć i gotowe do spożycia.
Moje smaki!
Idealne danie na mokre, jesienne wieczory…
🙂
Kuchnia hinduska jest niesamowicie smaczna 🙂