HARIRA – aromatyczna zupa marokańska
Marokańska zupa harira, aromatyczna, o smaku ostro-słodkim, bardzo sycąca, idealna na każdą porę roku.
Składniki:
- 1 -2 marchewki (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
- 8 sztuk daktyli suszonych (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka imbiru (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczki nasion kolendry (smak ostry – Metal)
- mały pęczek świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
- ½ szklanki ciecierzycy suchej lub 1 szklanka ciecierzycy z puszki (smak słony – Woda)
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (smak słony – Woda)
- 1 szklanka zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
- 2 litry wody (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 1 szklanka passaty pomidorowej (smak kwaśny – Drzewo)
- 6 sztuk pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Jeżeli mamy suchą ciecierzycę, należy ją namoczyć przez noc i następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości.
Cebulę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Marchewkę opłukać obrać i również pokroić w kostkę.
Jeżeli mamy świeże pomidory, należy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę.
Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę opłukać i posiekać razem z łodyżkami.
Soczewicę opłukać zimną wodą na sitku.
Na dnie woka lub dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną marchewkę, podsmażyć chwilę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać wszystkie przyprawy w następującej kolejności: kumin, cynamon, papryka słodka, papryka ostra, utarte w moździerzu nasiona kolendry. Podsmażać całość na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sól, pomidory razem z passatą pomidorową i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 5 minut, dodać odrobinę kurkumy, pokrojone daktyle, imbir oraz posiekaną kolendrę. Dodać soczewice, wszystko wymieszać i zalać zimną wodą, doprawić solą do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodać ciecierzycę, jeżeli trzeba doprawić solą do smaku , dodać posiekaną pietruszkę, gotować jeszcze 2 minuty, dodać wciśnięty sok z limonki i gotowe.