
Dorada, jedna ze smaczniejszych ryb morskich. Coraz bardziej dostępna na naszym rynku. Doskonale smakuje z rozmarynowym masełkiem. Polecam!
Składniki:
- 2 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
- czarny pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 2 dorady (smak słony – Woda)
- sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
Rozmarynowe masełko:
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu (smak gorzki – Ogień)
- 25 g masła (smak słodki – Ziemia)
- 1-2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz czarny (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Przygotowanie rozmarynowego masełka
Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki rozmarynu oderwać od zdrewniałych gałązek i drobniutko posiekać. Następnie utrzeć rozmaryn z masłem, czosnkiem i solą. Odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Tak przygotowane masło doskonale smakuje z grzankami, z grillowanym mięsem czy ziemniakami, dlatego można przygotować większą ilość.
Ryby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie zrobić po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach. Przygotować olej wymieszany ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą, natrzeć dokładnie ryby z zewnątrz i od środka. Dodatkowo środek ryby skropić sokiem z cytryny, następnie włożyć po 2 łyżeczki przygotowanego masła rozmarynowego. Przygotować patelnię grillową. Posmarować olejem i rozgrzać na dużym ogniu. Rybę smażyć przez około 4 – 6 minut z każdej strony. Podawać od razu z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Tak przygotowaną doradę można również upiec w piekarniku, funkcja termoobieg grill, w temperaturze 180 C, piec przez 10-15 minut.