
Gozleme to chlebek turecki z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera fety. Doskonała przekąska, idealna na lunch do pracy i nie tylko 🙂
Gozleme – turecki chlebek
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 10 g świeżych drożdży (smak kwaśny – Drzewo)
- 300 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- 150 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
Farsz
- 250 g liści szpinaku lub 250 g mrożonego (smak słodki – Ziemia)
- 1 czerwona cebula (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- 100 g sera feta (smak słony – Woda)
Świeży szpinak opłukać, jeżeli używamy mrożonego to należy go rozmrozić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Pokruszone drożdże zalać w ciepłą wodą i rozpuścić, dodać cukier i oliwę, odstawić, aż zaczną pracować.
W misce przygotować szczyptę soli, przesianą mąkę, szczyptę kurkumy, wlać zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć czystą ścierką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Można ciasto przygotować dzień wcześniej, wówczas wyrobione ciasto odstawiamy w misce do lodówki na noc przykrywając miskę folią spożywczą. Przez noc drożdże pracują i ciasto pięknie urośnie.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać liście szpinaku, chwilę podsmażyć aż liście zwiędną, dodać czosnek, smażyć około 1 minuty, doprawić pieprzem i odrobiną soli – pamiętajmy że będzie jeszcze słony ser feta.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, zagnieść ponownie i podzielić na sześć części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, na połowę każdego prostokąta nałożyć szpinak i posypać rozdrobnioną fetą. Złożyć ciasto w pół i zlepić brzegi.
Patelnię lekko naoliwić i podgrzać na ogniu (ja rozprowadzam oliwę po patelni silikonowym pędzelkiem) smażyć każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.

Chlebki najlepiej smakują na ciepło. Odsmażane również świetnie smakują.
Można podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.
Do farszu można również dodać świeże listki mięty.

Dziś wypróbowałam. Świetny przepis, szybki i prosty, a danie bardzo smaczne. Dzięki.
Prawda? Prosty i smaczny 🙂