Bardzo smaczne, pomarańczowe kopytka, włoskie gnocchi z dynią. Doskonale smakują odsmażane na maśle.
Gnocchi dyniowe
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych (smak słodki – Ziemia)
- 500-600 g dyni hokkaido lub dowolnej (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
- czarny pieprz mielony (smak ostry – Metal)
- 1 łyżka soli (smak słony – Woda)
- około 400 – 500 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
Piekarnik wstawić na 200 C.
Dynie umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i obrać ze skóry, połówki przekroić na ćwiartki, skropić oliwą, doprawić pierzem i solą. Wstawić do piekarnika i piec około 20 – 25 min, aż do miękkości. Upieczoną dynię zmiksować blenderem na puree. Następnie podsmażyć kilka minut w rondelku by odparowała woda. Odstawić do ostygnięcia. Warto sobie przygotować puree z dyni co najmniej dzień wcześniej.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować stolnicę, przesiać mąkę, dodać kurkumę, ziemniaki i puree z dyni. Zrobić w środku wgłębienie i wbić jajko. Dodać pieprz i sól. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków i dyni. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Należy jednak pamiętać, że im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.
Wstawić gar wody, doprowadzić do wrzenia, dodać oliwę, szczyptę imbiru i posolić do smaku.
Ciasto podzielić na kilka części, z każdej uformować cienki wałeczek. Kroić kawałeczki na grubość kciuka. Charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia, można zrobić za pomocą drewnianego urządzenia z rancinkami lub za pomocą widelca. Widelec odwróć, przykładać do widelca pokrojone kawałeczki ciasta i dociskać kciukiem lekko rolując.
Kluseczki wrzucać partiami na wrzącą wodę, w trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wybierać je łyżką cedzakową i odstawić na sito.
Podawać polane masłem z dodatkiem świeżej szałwii usmażonej na maśle.
Można też podawać z ulubionymi sosami.
Dynia jest termicznie neutralna (Ping). Wspomaga usuwanie Wilgoci z organiamu, reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją spożywać w okresie jesiennym.