Kolejny hiszpański przysmak. Danie jednogarnkowe. Uwielbiam prostotę hiszpańskiej kuchni. Polecam!
Fasola masłowa z ziemniakami, jajkiem i tuńczykiem
Składniki:
- 300 g fasoli masłowej lub szparagowej zielonej (słodki smak – Ziemia)
- 2-3 ziemniaki (słodki smak – Ziemia)
- 2 jaka na twardo (słodki smak – Ziemia)
- oliwa (słodki smak – Ziemia)
- ½ czerwonej słodkiej papryki w proszku (słodki smak – Ziemia)
- 2-3 ząbki czosnku (ostry smak – Metal)
- pieprz do smaku (ostry smak – Metal)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- tuńczyk z puszki (słony smak – Woda)
- sól do smaku (słony smak – Woda)
- 1 łyżka octu balsamicznego (kwaśny smak – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Fasolę opłukać, odkroić końcówki.
Ziemniaki obrać i przekroić na cztery część.
Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu obrać ze skorupki i pokroić na cztery części.
Tuńczyka odcedzić z zalewy.
Zagotować wodę w garnku, dodać szczyptę kurkumy, wrzucić fasolę i gotować przez około 8 minuty. Następnie wrzucić ziemniaki, szczyptę imbiru i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 8 – 10 minut, tak aby ziemniaki były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Odcedzić.
Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słodką paprykę, wrzucić czosnek i smażyć ciągle mieszając około 1 minuty, tak aby czosnek się zarumienił, ale nie przepalił.
Do garnka z warzywami dodać pokrojone na części jajka, dodać smażony czosnek z patelni wraz oliwą, dodać pieprz do smaku, dodać sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać ocet balsamiczny i jeszcze raz wymieszać.
Danie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!