Dzisiejsza propozycja, to grillowana dynia z kuskusem pistacjowym oraz bardzo smacznym sosem. Połączenie smaków idealne, do sosu można również dodać pokruszone pistacje, smakuje obłędnie. Przyprawy ras-el-hanout nie znalazłam na pułkach w sklepie, ale można sobie przygotować samemu 🙂 Przepis poniżej. Lekkie i sycące danie, bardzo smaczne. Polecam!
Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym
Składniki:
- 5 grubych plastrów dyni (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki przyprawy ras-el-hanout (smak ostry – Metal)
- czarny pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 500 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
- 100 g pistacji (smak słony – Woda)
- 200 g kuskusu (smak kwaśny – Drzewo)
Sos:
- 2 łyżki majonezu (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżka miodu (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki dymki (smak ostry – Metal)
- 3 łyżki świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 50 g pistacji (smak słony – Woda)
- 200 g jogurtu bałkańskiego (smak kwaśny – Drzewo)
- 3 łyżki natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Składniki przyprawy Ras el Hanout:
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki cayenne
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
Dobrze wymieszać wszystkie przyprawy w misce. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 1 miesiąca.
Wstawić piekarnik na 180 C, funkcja grill.
Zagotować 0,5 litra wody. Wodę posolić do smaku.
Dymkę i kolendrę opłukać i posiekać. Pistacje obrać z łupy i utłuc w moździerzu.
Plastry dyni, bez skóry i pestek, posmarować oliwą z każdej strony i posypać przyprawą ras-el-hanout. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości około 15 minut.
Wsypać do miski kuskus, zalać wrzątkiem – zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przykryć folią i odstawić na kilka minut, aby napęczniał.
Przygotować sos. Wymieszać jogurt bałkański z sokiem z cytryny, z posiekaną natką pietruszki, szczyptą kurkumy, majonezem, z łyżką miodu, posiekaną dymką i kolendrą. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól do smaku oraz pokruszone pistacje.
Gotowy kuskus spulchnić widelcem doprawić pieprzem i solą, dodać pokruszone pistacje i dokładnie wymieszać.
Dynię i kuskus wyłożyć na talerz, polać sosem jogurtowym, posypać kolendrą oraz pistacjami. Smacznego!
- Dynia jest termicznie neutralna (Ping), jest słodka. Wspomaga usuwanie Wilgoci z organiamu, reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją spożywać w okresie jesiennym.
- Kolendra i dymka mają termikę ciepłą (Wen), dlatego warto je dodawać jako dodatek do dań o chłodnej termice (tutaj sos jogurtowy), wówczas podniosi się termikę potrawy. Kolendra ogrzewa Yang Nerek. Dymka ma działanie łagodzące przeziębienie.
1 Comment