Kolacje / Obiady

Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym

Dzisiejsza propozycja, to grillowana dynia z kuskusem pistacjowym oraz bardzo smacznym sosem. Połączenie smaków idealne, do sosu można również dodać pokruszone pistacje, smakuje obłędnie. Przyprawy ras-el-hanout nie znalazłam na pułkach w sklepie, ale można sobie przygotować samemu 🙂 Przepis poniżej. Lekkie i sycące danie, bardzo smaczne. Polecam!

Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym

Składniki:

  • 5 grubych plastrów dyni (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki przyprawy ras-el-hanout (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 500 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
  • 100 g pistacji (smak słony – Woda)
  • 200 g kuskusu (smak kwaśny – Drzewo)

Sos:

  • 2 łyżki majonezu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka miodu (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki dymki (smak ostry – Metal)
  • 3 łyżki świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 50 g pistacji (smak słony – Woda)
  • 200 g jogurtu bałkańskiego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3 łyżki natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy  (smak gorzki – Ogień)

Składniki przyprawy Ras el Hanout:

  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki cayenne
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Dobrze wymieszać wszystkie przyprawy w misce. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 1 miesiąca.

Wstawić piekarnik na 180 C, funkcja grill.

Zagotować 0,5 litra wody. Wodę posolić do smaku.

Dymkę i kolendrę opłukać i posiekać. Pistacje obrać z łupy i utłuc w moździerzu.

Plastry dyni, bez skóry i pestek, posmarować oliwą z każdej strony i posypać przyprawą ras-el-hanout. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości około 15 minut.

Wsypać do miski kuskus, zalać wrzątkiem – zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przykryć folią i odstawić na kilka minut, aby napęczniał.

Przygotować sos. Wymieszać jogurt bałkański z sokiem z cytryny, z posiekaną  natką pietruszki, szczyptą kurkumy, majonezem, z łyżką miodu, posiekaną dymką i kolendrą. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól do smaku oraz pokruszone pistacje.

Gotowy kuskus spulchnić widelcem doprawić pieprzem i solą, dodać pokruszone pistacje i dokładnie wymieszać.

Dynię i kuskus wyłożyć na talerz, polać sosem jogurtowym, posypać kolendrą oraz pistacjami. Smacznego!

  • Dynia jest termicznie neutralna (Ping), jest słodka. Wspomaga usuwanie Wilgoci z organiamu, reguluje poziom cukru  we krwi. Dlatego warto ją spożywać w okresie jesiennym.
  • Kolendra i dymka mają termikę ciepłą (Wen), dlatego warto je dodawać jako dodatek do dań o chłodnej termice (tutaj sos jogurtowy), wówczas podniosi się termikę potrawy. Kolendra ogrzewa Yang Nerek. Dymka ma działanie łagodzące przeziębienie.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *