Przepis na to ciasto dostałam od znajomej, u której spędzałam sylwestra lata temu. Banalnie proste, wręcz samo się robi ;). Podczas pieczenia aromat ciasta roznosi się po całym domu. Można je piec z samą kruszonką bez żadnych dodatków, albo z sezonowymi owocami i koniecznie z kruszonką. Tym razem upiekłam z rabarbarem i truskawkami.
Drożdżówka leniucha 😉
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- paczka świeżych drożdży (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
- szklanka cukru (smak słodki – Ziemia)
- ¾ szklanki oleju (smak słodki – Ziemia)
- 4 jajka (smak słodki – Ziemia)
- szklanka mleka – może być roślinne (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 4 i ½ szklanki mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
Kruszonka:
- ½ kostki masła (smak słodki – Ziemia)
- ½ szklanki cukru (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
Przygotować dużą miskę. Do miski dodawać po kolei składniki bez mieszania: rozkruszone świeże drożdże, szczyptę kurkumy, cukier waniliowy, szklankę cukru, ¾ szklanki oleju, 4 jajka, szklankę mleka, szczyptę imbiru, szczyptę soli, 4 i ½ szklanki mąki. NIE MIESZAMY składników. Miskę przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 2 godziny.
Przygotować rondelek, rozpuścić w nim masło, dodać cukier, szczyptę imbiru i soli, dodać mąkę. Wszystkie składniki mieszamy aż się połączą. Przełożyć masę kruszonki do miski i wstawić do lodówki, żeby masa stwardniała.
Brytfankę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeżeli mamy ochotę na drożdżówkę z owocami (rabarbar, truskawki lub inne) to wówczas należy przygotować owoce, umyć, osuszyć. Rozgrzać patelnie, dodać owoce, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru i smażyć około 5-8 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Odstawić do ostygnięcia.
Po dwóch godzinach rozrobić ciasto mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, następnie wlać ciasto do przygotowanej brytfanki. Na ciasto dodać karmelizowane owoce, z lodówki wyjąć stwardniałą masę kruszonki, czystymi dłońmi rozprowadzić kruszonkę na wierzch ciasta.
Nastawić piernik na 180 C, funkcja góra dół, bez termoobiegu.
Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 min.
piękne zdjęcie główne!
Ciacho zjadłabym z apetytem 🙂
Dziękuję za komentarz i uznanie 😊 Ciasto naprawdę warte spróbowania 😃 polecam!