
Domowe pesto z ekologicznych liści rzodkiewki, ekologicznych bo z własnego ogródka. Do tego kilka liści szczypioru czosnkowego, parę listków bazylii. Samo zdrowie. Polecam!
Składniki:
- pęczek umytych liści rzodkiewki (smak słodki – Ziemia)
- 70 ml oliwy extra vergine (smak słodki – Ziemia)
- 2 -3 łyżki nasion słonecznika (smak słodki – Ziemia)
- 1 ząbek czosnku (smak ostry – Metal)
- 2-3 sztuki poszatkowanego szczypioru czosnkowego może być ale niekoniecznie (smak ostry – Metal)
- 2 łyżki tartego parmezanu (smak ostry – Metal)
- zmielony czarny pieprz do smaku (smak ostry – Metal)
- sól morska (smak słony – Woda)
- kilka listów świeżej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- 3-4 sztuki suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny – Drzewo)
Zamiast oliwy można dodać olej z suszonych pomidorów.
Przygotować blender. Wlać 70 ml oliwy lub olej z pomidorów, dodać pokrojone liście rzodkiewki, 2 łyżki ziaren słonecznika, ząbek czosnku, jeśli mamy to dodać posiekany szczypior czosnkowy, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo zmielony pieprz, duża szczypta soli, kilka umytych listów świeżej bazylii oraz 3-4 sztuki suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką pastę. Na końcu spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku. Doskonale smakuje jako dodatek do kanapek, do makaronu lub jako dodatek do młodych ziemniaków. Smacznego!
1 Comment