
Domowa pasta curry, nadaje daniu niesamowity aromat oraz smak. Można ją używać do dań warzywnych jak i mięsnych.
Składniki:
- 1 średnia czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
- 1 papryczka chili (smak ostry – Metal)
- 3 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- pęczek świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 3 łyżki sosu sojowego (jasnego) (smak słony – Woda)
- sok z 1 limonki (smak kwaśny – Drzewo)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (smak kwaśny – Drzewo)
Przygotować malakser z nożykami do cięcia.
Słodką paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera, następnie papryczkę chili przekroić na pół, oczyścić z nasion, wrzucić do malaksera. Imbir i czosnek obrać, pokroić w plastry i wrzucić do malaksera. Kolendrę umyć i posiekać, niewielką część zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do malaksera. Wszystko dokładnie pokroić w malakserze, jak najdrobniej się da, następnie dodać sos sojowy, sok z limonki oraz przecier pomidorowy. Wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć w malakserze. Tak przygotowaną pastę curry można przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce do 5 dni. Doskonale smakuje jako dodatek do dań warzywnych, polecam kokosowe curry z bakłażanem i z ciecierzycą.