Brak klasyfikacji

Dip jogurtowy z kolendrą i pistacjami

Dip jogurtowy z kolendrą i pistacjami

Dip jogurtowy z dużą ilością świeżej kolendry z orzechami pistacjowymi, ze słodką nutką miodu, poezja smaku. Przepis na ten sos opublikowałam przy wpisie na dynie po marokańsku z kuskusem pistacjowym. Jednak sos sam w sobie jest tak wyborny w smaku, że zasługuje na odrębny wpis. Sos pasuje w zasadzie do wszystkiego, genialny do warzyw grillowanych, do pizzy, do kanapek, do dań obiadowych. Dla mnie jeden z lepszych smaków. Polecam!

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki dymki (smak ostry – Metal)
  • 3 łyżki kolendry (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 50 g pistacji (smak słony – Woda)
  • 200 g jogurtu bałkańskiego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3 łyżki natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy  (smak gorzki – Ogień)

Pistacje obrać z łupin, pokruszyć je w moździerzu. Zioła opłukać i osuszyć, następnie poszatkować. Miód, jeżeli jest skrystalizowany, to należy go rozpuścić w następujący sposób: do szklanki wrzucić łyżkę miodu, szklankę wstawić do naczynia z gorącą wodą, po chwili miód zrobi się płynny.

Przygotować sos. Jogurt bałkański wymieszać z sokiem z cytryny, z natką pietruszki, szczyptą kurkumy, majonezem, z łyżką płynnego miodu lub syropem klonowym, posiekaną dymką i kolendrą. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól do smaku oraz pokruszone pistacje. Gotowe!

Sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Dip idealnie smakuje na kanapce, z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami, doskonały jako dodatek do surówek. Polecam!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *