Kolacje / Obiady

Czerwona pasta z soczewicą z dużą ilością świeżej kolendry

Czerwona pasta z soczewicą z duża ilością świeżej kolendry

Zielona soczewica z domową pastą, doskonałe danie, smaczne, aromatyczne, sycące. Polecam!

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa  (smak słodki – Ziemia)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 2 małe szalotki (smak ostry – Metal)
  • ¾ szklanki świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
  • 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ świeżej papryczki chili (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • ¾ szklanki zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (smak kwaśny – Drzewo)
  • ⅓ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Soczewicę przepłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Od momentu wrzenia gotować na małym ogniu przez około 17-20 minut aż soczewica będzie miękka, ale żeby się nie rozpadała. Ugotowaną soczewicę odcedzić na sicie.

Paprykę czerwoną oraz papryczkę chili umyć, oczyścić z nasion, pokroić na niewielkie kawałki. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i pokroić w plastry. Kolendrę przepłukać, osuszyć i poszatkować.

Przygotować malakser z nożykami. Wrzucać po kolei: czerwoną paprykę, cukier, 1 łyżkę wędzonej papryki i kminu, szalotkę, czosnek, imbir, poszatkowaną kolendrę, papryczkę chili, sól, sok z cytryny, koncentrat i kurkumę. Wszystko dokładnie zmiksować w malakserze na pastę.

Woka wstawić na ogień, rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić przygotowaną pastę, do tego wsypać ugotowana soczewicę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć od 3 do 5 minut. Tak przygotowana pasta z soczewicą doskonale smakuje z ryżem. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry.

Czerwona pasta z soczewicą z duża ilością świeżej kolendry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *