
Zielona soczewica z domową pastą, doskonałe danie, smaczne, aromatyczne, sycące. Polecam!
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka zmielonego kminu (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 2 małe szalotki (smak ostry – Metal)
- ¾ szklanki świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- ½ świeżej papryczki chili (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- ¾ szklanki zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (smak kwaśny – Drzewo)
- ⅓ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Soczewicę przepłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Od momentu wrzenia gotować na małym ogniu przez około 17-20 minut aż soczewica będzie miękka, ale żeby się nie rozpadała. Ugotowaną soczewicę odcedzić na sicie.
Paprykę czerwoną oraz papryczkę chili umyć, oczyścić z nasion, pokroić na niewielkie kawałki. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i pokroić w plastry. Kolendrę przepłukać, osuszyć i poszatkować.
Przygotować malakser z nożykami. Wrzucać po kolei: czerwoną paprykę, cukier, 1 łyżkę wędzonej papryki i kminu, szalotkę, czosnek, imbir, poszatkowaną kolendrę, papryczkę chili, sól, sok z cytryny, koncentrat i kurkumę. Wszystko dokładnie zmiksować w malakserze na pastę.
Woka wstawić na ogień, rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić przygotowaną pastę, do tego wsypać ugotowana soczewicę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć od 3 do 5 minut. Tak przygotowana pasta z soczewicą doskonale smakuje z ryżem. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry.
