Kolacje / Obiady

Curry z ziemniaków i kalafiora

Curry z ziemniaków i kalafiora

Curry to potrawa, która nigdy się nie nudzi. Można ją przygotowywać na różne sposoby. Zachęcam do spróbowania curry z ziemniaków i kalafiora.

Curry z ziemniaków i kalafiora
Składniki:
• 3 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
• 1-2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego (smak słodki – Ziemia)
• ½ małego kalafiora (smak słodki – Ziemia)
• ½ łyżeczki nasion kuminu (smak słodki – Ziemia)
• 2 średnie cebule (smak ostry – Metal)
• 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
• 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
• 1 suszoną czerwoną chili (smak ostry – Metal)
• 1 zielona chili (smak ostry – Metal)
• 1 łyżeczka chili w proszku (smak ostry – Metal)
• świeże listki kolendry ilość według uznania (smak ostry – Metal)
• około 150 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
• sól do smaku (smak słony – Woda)
• sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
• szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kalafiora opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i drobno posiekać. Świeżą papryczkę chili umyć, pokroić w krążki i oczyścić z pestek. Liście kolendry opłukać i poszatkować.
W rondlu podgrzać masło, dodać nasiona kminu i pokruszoną czerwoną chili, następnie wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. W miseczce wymieszać świeży imbir z czosnkiem, z solą, dodać kroplę cytryny i szczyptę kurkumy. Powstałą miksturę dodać do cebuli i smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w plastry oraz różyczki kalafiora. Dokładnie wymieszać, aby warzywa pokryły się równomiernie przyprawami, następnie dodać zielone chili i liski kolendry, wlać wodę, doprawić solą do smaku i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać od razu po zakończeniu gotowania.

Do dekoracji można użyć świeżych listków kolendry.

Curry z ziemniaków i kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *