Kuchnia hinduska swoim aromatem i intensywnością smaków nie ma sobie równych. W zależności od upodobań można dania tej kuchni przygotowywać w różnym stopniu ostrości.
Przedstawiam poniżej przepis na danie jednogarnkowe, curry ziemniaków i fasolki szparagowej. Zamiast klasycznych ziemniaków do obiadu, można dla odmiany przygotować curry z ziemniaków. Polecam!
Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej
Składniki:
- 2 duże ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
- olej (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki czarnuszki (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki gorczycy (smak ostry – Metal)
- 4 czerwone chili, suszone (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- szczypta chili w proszku (smak ostry – Metal)
- 2 zielone chili (smak ostry –Metal)
- świeże listki kolendry (smak ostry – Metal)
- 300 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 3 świeże pomidory (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zielone chili umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Kolendrę umyć, obsuszyć i poszatkować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry grubości centymetra.
Rozgrzać w rondlu olej, wsypać nasiona kminu, gorczycy, czarnuszki, suszoną chili, odrobinę soli, następnie dodać pomidora pokrojonego w plastry i smażyć 3-5 minut ciągle mieszając. Dodać kurkumę, ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać zieloną fasolkę szparagową, imbir, czosnek, chili w proszku dokładnie wymieszać, smażyć 5 minut ciągle mieszając. Wlać wodę, dodać soli do smaku i gotować 10-15 minut aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
Dekorować drobno posiekaną zieloną chili i listkami kolendry.