Kolejne danie kuchni hinduskiej. Tym razem curry z dynią i z mango. Proste w przygotowaniu, jednogarnkowe, bardzo smaczne danie. Polecam!
Curry z dyni
Składniki:
- 450 g dyni (smak słodki – Ziemia)
- olej (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 2 średnie cebule (smak ostry – Metal)
- 1/2 łyżeczki czarnuszki (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej chili (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 300 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
- 1 łyżeczka sproszkowanego mango (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Czosnek i imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
W rondlu rozgrzać olej, dodać łyżeczkę kminu rzymskiego, ciągle mieszając dodać cebulę pokrojoną w pióra, smażyć 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię, smażyć do 5 minut, dodać imbir, czarnuszkę, sproszkowaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać i dodać sól do smaku, następnie wlać 300 ml zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżeczkę sproszkowanego mango, szczyptę kurkumy, wszystkie składniki wymieszać. Skosztować, jeżeli potrawę trzeba dosolić, to należy przed solą dodać odrobinę przyprawy słodkiej np. kumin rzymski, następnie ostrej np. imbir suszony i na końcu dodać sól do smaku.
Dynia jest termicznie neutralna (Ping). Wspomaga usuwanie Wilgoci z organiamu, reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją spożywać w okresie jesiennym.