Kolacje / Obiady

Curry z dyni i marchewki

Curry z dyni i marchewki

Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć szybki treściwy posiłek. W tym przypadku główną rolę odgrywa dynia i marchewka, w połączeniu z rozgrzewającymi, ostrymi przyprawami i odrobiną mleka kokosowego powstało naprawdę smaczne danie. Polecam!

Curry z dyni i marchewki

Składniki:

  • 300 g dyni (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża marchew (smak słodki – Ziemia)
  • masło klarowne  (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki kuminu w ziarnach (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 3 cm imbiru (smak ostry – Metal)
  • chili w proszku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry (smak ostry – Metal)
  • ½  łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • szczypta sproszkowanego mango lub sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Cebule pokroić w pióra. Czosnek pokroić w plastry. Imbir pokroić w drobną kosteczkę. Dynie obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Marchew oskrobać i pokroić w słupki. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.

W woku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dodać przyprawy: kumin w ziarnach, chili w proszku – ilość według uznania, utarte ziarna kolendry. Smażyć mieszając, aż przyprawy pokryją cebulę, dodać sól, mango w proszku lub 2-3 krople soku z cytryny, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, następnie wrzucić marchewkę, i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut. Dodać mleko kokosowe, plastry czosnku, pokrojony w kosteczkę imbir, liście suszonej kolendry . Wszystko wymieszać i gotować kolejne 5 minut, następnie doprawić garam masala, pieprzem, i solą do smaku. Gotowe. Podawać z ryżem.

  • Dynia jest termicznie neutralna (Ping), jest słodka. Wspomaga usuwanie Wilgoci z organiamu, reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją spożywać w okresie jesiennym.
  • Marchew jest termicznie neutralna do lekko ogrzewającej, również słodka. Działa na system Śledziony, działa wzmacniająco.

Curry z dyni i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *