
Ziemniaki z ciecierzycą w stylu indyjskim, z dużą ilością świeżego imbiru ze świeżą papryczką chili, poezja smaku. Polecam!
Curry z ciecierzycy i ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
- olej (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 cebule (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 2 zielone chili (smak ostry – Metal)
- szczypta chili w proszku (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka nasion kolendry (smak ostry – Metal)
- listki kolendry (smak ostry – Metal)
- 150 ml wody (smak słony – Woda)
- puszka ciecierzycy (smak słony – Woda)
- połówka cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Imbir i czosnek obrać i pokroić w drobna kosteczkę. Świeże zielone chili umyć i pokroić w talarki, usunąć pestki. Kolendrę w ziarnach utrzeć w moździerzu. Kolendrę świeżą poszatkować. Ciecierzycę odsączyć z płynu.
Rozgrzać w rondlu olej, dodać cebulę pokrojone w kostkę, smażyć na złoty kolor, dodać kumin, ziemniaki pokrojone w kostkę, imbir, czosnek, chili w proszku, zielone świeże chili pokrojone w talarki, zmieloną kolendrę, listki kolendry. Gotować przez 2 minuty. Dodać 150 ml wody, dodać ciecierzycę, gotować pod przykryciem 5-7 min, skropić cytryną, dodać szczyptę kurkumy, wymieszać. Gotowe.
Podawać na gorąco. Dobrze smakuje z chlebkiem naan.

1 Comment