Danie hinduskie z cukinia i kozieradką. Kozieradka, bardzo ciekawa przyprawa, która ma pozytywny wpływ niemalże na cały układ pokarmowy. Danie jednogarnkowe, uwielbiam tego typu dania 🙂 Polecam!
Cukinia z nasionami kozieradki
Składniki:
- olej (smak słodki – Ziemia)
- 450 g cukinia (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 2 zielone chili (smak ostry – Metal)
- 2 łyżki świeżych liści kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka startego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- szczypta sproszkowanej chili (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 2 pomidory pokrojone w plasterki (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/3 łyżeczki nasion kozieradki (smak gorzki – Ogień)
Cukinie umyć, wytrzeć i pokroić w centymetrowe plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Zielone świeże chili umyć, pokroić w talarki wyczyścić z pestek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plastry.
Rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w talarki, 2 zielone chili pokrojone w talarki, starty imbir, starty czosnek, odrobinę soli i dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w plasterki, nasiona kozieradki i cukinię pokrojoną w plastry, szczyptę sproszkowanej chili i soli do smaku. Smażyć 7-10 min. Na koniec dodać listki kolendry.