Kolacje / Obiady

Cukinia z jabłkiem i persiladą

 

Przepis, którym chcę się z Wami podzielić jest bardzo prosty i zaskakująco smaczny. Danie robi się bardzo szybko, można je podawać z ryżem, z kaszą gryczaną, ewentualnie jako dodatek do dania głównego. Również dobrze smakuje z bagietką.

Cukinia z jabłkiem i persiladą

Czas przygotowania: do 25 minut

Składniki dla 4 osób:

  • 4 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła klarowanego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 średnie słodkie jabłko (smak słodki – Ziemia)
  • 500 g małych cukinii (smak słodki – Ziemia)
  • czerwona cebula (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • puszka pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • mały pęczek natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)

Persilada: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać odrobinę soli i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w pióra, smażyć na małym ogniu 5-6 minut, dodać cukinię pokrojoną w słupki, smażyć ciągle mieszając do momentu aż cukinia się zarumieni, następnie dodać słodkie jabłko pokrojone w ćwiartki, smażyć 2-3 minuty, dodać pieprz do smaku i sól, następnie dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodać persilade, wymieszać wszystko, podsmażyć 1 minutę i gotowe.

Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni”

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *