Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej łagodny smak doskonale współgra z intensywnymi przyprawami. Można ją przygotować na tysiące sposobów, począwszy od prostych placków z cukinii, a skończywszy na zapiekaniu cukinii z farszem. Tym razem cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywnymi dodatkami.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Składniki:
- 3 okrągłe cukinie lub 2 podłużne średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
- ½ szklanki kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
- 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- ⅓ łyżeczki cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ⅓ nasion kolendry (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- ½ szklanki fasoli adzuki lub czerwona fasola z puszki (smak słony – Woda)
- ½ puszki pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- kropla cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- gałązka pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta suszonej bazylii (smal kwaśny – Drzewo)
- ⅓ łyżeczki oregano (smak gorzki – Ogień)
- szczypta majeranku (smak gorzki – Ogień)
Jeżeli przygotowujemy farsz z fasolką adzuki, należy ją namoczyć dzień wcześniej i zostawić na całą noc. Następnie odlać wodę z moczenia fasoli. Zalać fasolę świeżą wodą, posolić do smaku, dodać krople cytryny, dodać szczyptę majeranku i gotować, aż fasolka będzie praktycznie miękka. Odcedzić i odstawić
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu, który znajduje się TUTAJ. Można ją przygotować dzień wcześniej.
Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Przy okrągłej cukinii odciąć górną część z ogonkiem, jeżeli mamy podłużną cukinie należy przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać miąższ, pozostawiając ½ cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinie doprawić, skropić oliwą, posypać pieprzem i solą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać kumin rzymski, utarte nasiona kolendry, szczyptę soli, szczyptę suszonej bazylii, oregano, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, podsmażyć około 3 minuty, dodać miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić do smaku, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez około 3 minuty, dodać szczyptę oregano, cukier trzcinowy do przełamania smaku, pieprz i sól do smaku. Do przygotowanego sosu z warzywami dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.
Gotowym farszem napełnić cukinie, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe, doprawić pieprzem i sola. Zapiekać przez około 25-30 minut.
Pod koniec pieczenia można wierzch cukinii posypać startym żółtym serem i zapiekać kolejne 5 minut.
Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni”.
Aż wstyd przyznać, ale nie mam wielkiego doświadczenia z kasza jaglana…
A jeśli można z niej takie cuda wyczarować, to chyba czas zaczać eksperymentować…
xxx
Z kaszy jaglanej można wyczarować cuda na słono i na słodko, także zachęcam do eksperymentowania ☺