Kolacje / Obiady

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

 

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej łagodny smak doskonale współgra z intensywnymi przyprawami. Można ją przygotować na tysiące sposobów, począwszy od prostych placków z cukinii, a skończywszy na zapiekaniu cukinii z farszem. Tym razem cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywnymi dodatkami.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Składniki:

  • 3 okrągłe cukinie lub 2 podłużne średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ⅓ nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • ½ szklanki fasoli adzuki lub czerwona fasola z puszki (smak słony – Woda)
  • ½ puszki pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • kropla cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • gałązka pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta suszonej bazylii (smal kwaśny – Drzewo)
  • ⅓ łyżeczki oregano (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta majeranku (smak gorzki – Ogień)

Jeżeli przygotowujemy farsz z fasolką adzuki, należy ją namoczyć dzień wcześniej i zostawić na całą noc. Następnie odlać wodę z moczenia fasoli. Zalać fasolę świeżą wodą, posolić do smaku, dodać krople cytryny, dodać szczyptę majeranku i gotować, aż fasolka będzie praktycznie miękka. Odcedzić i odstawić

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu, który znajduje się TUTAJ. Można ją przygotować dzień wcześniej.

Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Przy okrągłej cukinii odciąć górną część z ogonkiem, jeżeli mamy podłużną cukinie należy przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać miąższ, pozostawiając ½  cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinie doprawić, skropić oliwą, posypać pieprzem i solą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać kumin rzymski, utarte nasiona kolendry,  szczyptę soli, szczyptę suszonej bazylii, oregano, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, podsmażyć około 3 minuty, dodać miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić do smaku, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez około 3 minuty, dodać szczyptę oregano, cukier trzcinowy do przełamania smaku, pieprz i sól do smaku. Do przygotowanego sosu z warzywami dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.

Gotowym farszem napełnić cukinie, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe, doprawić pieprzem i sola. Zapiekać przez około 25-30 minut.

Pod koniec pieczenia można wierzch cukinii posypać startym żółtym serem i zapiekać kolejne 5 minut.

Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni”.

 

2 komentarze

  1. Aż wstyd przyznać, ale nie mam wielkiego doświadczenia z kasza jaglana…
    A jeśli można z niej takie cuda wyczarować, to chyba czas zaczać eksperymentować…
    xxx

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *