Pizza jest jednym z łatwiejszych dań, do tego można ją zrobić na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Dobrze jest przygotować ciasto dzień wcześniej, wyrobione ciasto wkładamy do miski, owijamy miskę folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. Ciasto można również zamrażać. Zamrożone ciasto przed pieczeniem należy wyjąć i rozmrozić.
Ciasto na pizzę według pięciu przemian
Składniki:
• 400 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
• 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
• paczka drożdży instant (smak kwaśny – Drzewo)
• 1 łyżeczka oregano (smak gorzki – Ogień)
• 350 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
• 100 g mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
• łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
• oliwa (smak słodki – Ziemia)
• 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
• szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
• łyżeczka soli (smak słony – Woda)
Do miski wsypać składniki w następującej kolejności: mąka pszenna, suszona bazylia, drożdże, oregano, mąkę kukurydzianą, przeciśnięty przez parkę czosnek i łyżeczkę soli, wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie przygotować około 350 ml bardzo ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki oliwy, szczyptę suszonego imbiru, szczyptę soli, szczyptę suszonej bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciepłą wodę dodajemy po trochu do miski z mąką i dokładnie mieszamy mikserem lub drewniana łyżką. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut.
Po wyrobieniu ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać rękami około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Uformować kulę i podzielić nożem na 2 części.
Rozwałkować kule ciasta, wyłożyć na wysmarowane oliwą blaszki, na każdej powykładać dowolne składniki.
Pizzę piec od 20-25 minut w temperaturze 180 C lub 10-15 minut w temperaturze 220 C.
Poniżej podaje przykładowe pizze z różnymi dodatkami:
- pizza ze szpinakiem i gorgonzolą
- pizza z pepperoni
- pizza z grillowanymi warzywami
- pizza z krewetkami
1 Comment