Ciasto / Kolacje / Obiady

Ciasto na pizzę według pięciu przemian

Pizza jest jednym z łatwiejszych dań, do tego można ją zrobić na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Dobrze jest przygotować ciasto dzień wcześniej, wyrobione ciasto wkładamy do miski, owijamy miskę folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. Ciasto można również zamrażać. Zamrożone ciasto przed pieczeniem należy wyjąć i rozmrozić.

Ciasto na pizzę według pięciu przemian

Składniki:

• 400 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
• 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
• paczka drożdży instant (smak kwaśny – Drzewo)
• 1 łyżeczka oregano (smak gorzki – Ogień)
• 350 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
• 100 g mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
• łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
• oliwa (smak słodki – Ziemia)
• 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
• szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
• łyżeczka soli (smak słony – Woda)

Do miski wsypać składniki w następującej kolejności: mąka pszenna, suszona bazylia, drożdże, oregano, mąkę kukurydzianą, przeciśnięty przez parkę czosnek i łyżeczkę soli, wszystko dokładnie wymieszać.

Następnie przygotować około 350 ml bardzo ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki oliwy, szczyptę suszonego imbiru, szczyptę soli, szczyptę suszonej bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciepłą wodę dodajemy po trochu do miski z mąką i dokładnie mieszamy mikserem lub drewniana łyżką. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut.

Po wyrobieniu ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać rękami około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Uformować kulę i podzielić nożem na 2 części.

Rozwałkować kule ciasta, wyłożyć na wysmarowane oliwą blaszki, na każdej powykładać dowolne składniki.

Pizzę piec od 20-25 minut w temperaturze 180 C lub 10-15 minut w temperaturze 220 C.

Poniżej podaje przykładowe pizze z różnymi dodatkami:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *