Desery / Kolacje / Śniadania

Ciasto na naleśniki

Naleśniki się sprawdzają jako śniadanie, kolacja i jako deser. Można je jeść na słodko i na słono, można zrobić z nich krokiety. Możliwości jest wiele. Ciasto się robi łatwo i szybko.

Ciasto na naleśniki

Czas przygotowania: do 15 minut

Składniki na 10 naleśników:

  • 1 szklanka mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 1 szklanka mleka – może być roślinne: jaglane, kokosowe, migdałowe (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki oleju roślinnego (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
  • ¾ szklanki wody (smak słony – Woda)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)

Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę kurkumy, jajko, mleko, szczyptę imbiru, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Przed usmażeniem każdego naleśnika smarować patelnie tłuszczem roślinnym.

Można tez dodać tłuszcz roślinny do ciasta (w kolejności smak słodki – Ziemia), wówczas już nie trzeba smarować patelni przed smażeniem.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej z cienkim dnem. Gdy spód naleśnika będzie już ścięty i zarumieniony, przewrócić ciasto na drugą stronę.

 

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *