Naleśniki się sprawdzają jako śniadanie, kolacja i jako deser. Można je jeść na słodko i na słono, można zrobić z nich krokiety. Możliwości jest wiele. Ciasto się robi łatwo i szybko.
Ciasto na naleśniki
Czas przygotowania: do 15 minut
Składniki na 10 naleśników:
- 1 szklanka mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 1 szklanka mleka – może być roślinne: jaglane, kokosowe, migdałowe (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki oleju roślinnego (smak słodki – Ziemia)
- szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
- ¾ szklanki wody (smak słony – Woda)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę kurkumy, jajko, mleko, szczyptę imbiru, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Przed usmażeniem każdego naleśnika smarować patelnie tłuszczem roślinnym.
Można tez dodać tłuszcz roślinny do ciasta (w kolejności smak słodki – Ziemia), wówczas już nie trzeba smarować patelni przed smażeniem.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej z cienkim dnem. Gdy spód naleśnika będzie już ścięty i zarumieniony, przewrócić ciasto na drugą stronę.
1 Comment