Brak klasyfikacji

Chipsy z bakłażana z dynią w mleku kokosowym

Chipsy z bakłażana z dynią w mleku kokosowym

Smaczne danie, sycące i pełne aromatów. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 300 g dyni (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża marchew (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru (smak słodki – Ziemia)
  • masło klarowne  (smak słodki – Ziemia)
  • ¾  puszki mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • bakłażan (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki kuminu mielonego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki kuminu w ziarnach (smak słodki – Ziemia)
  • płaska łyżeczka czubrycy czerwonej (smak ostry – Metal)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 3 cm imbiru (smak ostry – Metal)
  • chili w proszku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • puszka pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Cebule pokroić w pióra. Czosnek pokroić w plastry. Imbir pokroić w drobną kosteczkę. Dynie obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Marchew oskrobać i pokroić w słupki. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.

Bakłażana pokroić plastry, następnie w centymetrowe paski, posypać solą i odstawić na 20 minut.

Wstawić piekarnik na 180 C, funkcja grill. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Bakłażana opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z czubrycą, następnie dodać bakłażana i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła wszystkie kawałki, następnie ułożyć na blasze. Piec 20-25 minut, aż bakłażan się mocno przyrumieni.

W woku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dodać przyprawy: kumin w ziarnach i kumin mielony, dodać chili w proszku – ilość według uznania, dodać utarte ziarna kolendry. Smażyć mieszając, aż przyprawy pokryją cebulę, dodać sól, 2-3 krople soku z cytryny, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli jest taka potrzeba dodać masło klarowane, następnie wrzucić marchewkę, i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut. Dodać mleko kokosowe, plastry czosnku, część pokrojonego w kosteczkę imbiru, sól do smaku, pomidory w puszce. Wszystko wymieszać i gotować kolejne 5 minut, następnie dodać szczyptę kurkumy, syrop klonowy lub łyżeczkę cukru. Doprawić garam masala, pieprzem, i solą do smaku.

Podawać na gorąco z ryżem basmati, na wierzchu ułożyć chipsy z bakłażana i posypać pozostałą częścią pokrojonego w kosteczkę świeżego imbiru.

Chipsy z bakłażana z dynią w mleku kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *