
Smaczne danie, sycące i pełne aromatów. Polecam gorąco!
Składniki:
- 300 g dyni (smak słodki – Ziemia)
- 1 duża marchew (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru (smak słodki – Ziemia)
- masło klarowne (smak słodki – Ziemia)
- ¾ puszki mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- bakłażan (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki kuminu mielonego (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki kuminu w ziarnach (smak słodki – Ziemia)
- płaska łyżeczka czubrycy czerwonej (smak ostry – Metal)
- 1 cebula (smak ostry – Metal)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 3 cm imbiru (smak ostry – Metal)
- chili w proszku (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- puszka pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Cebule pokroić w pióra. Czosnek pokroić w plastry. Imbir pokroić w drobną kosteczkę. Dynie obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Marchew oskrobać i pokroić w słupki. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
Bakłażana pokroić plastry, następnie w centymetrowe paski, posypać solą i odstawić na 20 minut.
Wstawić piekarnik na 180 C, funkcja grill. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Bakłażana opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z czubrycą, następnie dodać bakłażana i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła wszystkie kawałki, następnie ułożyć na blasze. Piec 20-25 minut, aż bakłażan się mocno przyrumieni.
W woku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dodać przyprawy: kumin w ziarnach i kumin mielony, dodać chili w proszku – ilość według uznania, dodać utarte ziarna kolendry. Smażyć mieszając, aż przyprawy pokryją cebulę, dodać sól, 2-3 krople soku z cytryny, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli jest taka potrzeba dodać masło klarowane, następnie wrzucić marchewkę, i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut. Dodać mleko kokosowe, plastry czosnku, część pokrojonego w kosteczkę imbiru, sól do smaku, pomidory w puszce. Wszystko wymieszać i gotować kolejne 5 minut, następnie dodać szczyptę kurkumy, syrop klonowy lub łyżeczkę cukru. Doprawić garam masala, pieprzem, i solą do smaku.
Podawać na gorąco z ryżem basmati, na wierzchu ułożyć chipsy z bakłażana i posypać pozostałą częścią pokrojonego w kosteczkę świeżego imbiru.
