Kolacje / Obiady

Burgery z marchewki

 

Burgery, to fajny sposób na przygotowanie posiłku na kilka dni. Można je jeść w bułce jako kanapkę lub na talerzu jako główne danie podane z kaszą i z ulubioną sałatą.

Burgery z marchewki

Czas przygotowania: do 50 minut

Składniki na kilka sztuk:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 4 średnie marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta curry (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczyptę kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Kaszę jaglaną gotujemy według pięciu przemian – sposób gotowania znajdziesz TUTAJ. Można ją przygotować dzień wcześniej.

Obraną marchewkę ugotować na parze, po ostygnięciu przełożyć do dużej miski.

Wstawić piekarnik na 180 stopni C, wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Do miski z marchewką dodać cynamon, ugotowaną kaszę jaglaną, świeży starty imbir, szczyptę curry, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, wszystko dokładnie wymieszać, dodać ciecierzycę i całość zmiksować blenderem. Jeżeli jest potrzeba do doprawić solą. Aby uzyskać właściwą konsystencje można dodać odrobinę wody. Jeżeli konsystencja jest za rzadka to należy skropić cytryną, dodać szczyptę kurkumy i dodać kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać i formować burgery. Można posypać każdego burgera pestkami słonecznika czy nasionami czarnuszki. Burgery wykładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Burgery można podawać w bułce jako kanapkę z ulubionymi dodatkami lub jako danie z ryżem, czy inną dowolną kaszą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *