Kolacje / Obiady

Briami – grecka zapiekanka ziemniaczana z cukinią i fetą

 

Briami – grecka zapiekanka ziemniaczana z cukinią i fetą

Prosta, smaczna zapiekanka z dużą ilością czosnku i koniecznie  z dużą ilością sera bałkańskiego typu feta, ponieważ znika z talerza najszybciej.

Składniki

  • 3 średnie cukinie (smak słodki – Ziemia)
  • 1 kg ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
  • 1-2 główki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ¼ szklanki oliwy (smak ostry – Metal)
  • pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
  • sól świeżo mielona (smak słony – Woda)
  • 400 g sera twardego typu bałkańskiego – feta (smak słony – Woda)
  • szczypta suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • 600 g pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego oregano (smak gorzki – Ogień)
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego tymianku (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać, opłukać,  przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie – czas gotowania liczony od momentu wrzenia, około 8-10 minut, tak, żeby się nie rozpadały. Odcedzić i odstawić.

Cukinie opłukać przekroić na pół i pokroić na 2-3 cm plastry.

Czosnek obrać i ząbki przekroić na pół.

Ser bałkański pokroić w większą kostkę.

Świeże zioła opłukać i posiekać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200ºC, funkcja termoobieg.

W dużej misce przygotować oliwę, dodać do oliwy pieprz, sól, bazylię, oregano i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukinie i ugotowane ziemniaki. Warzywa dokładnie wymieszać z oliwą, całość wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, skropić obficie oliwą i dość mocno doprawić pieprzem i solą. Dodać umyte pomidorki, wszystko razem wymieszać i piec około 30 minut lub dłużej w zależności od potrzeby, od czasu do czasu mieszając, warzywa mają się ładnie przyrumienić. Po tym czasie dodać pokrojony ser bałkański i zapiekać kolejne 10-15 min.

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *