Briami – grecka zapiekanka ziemniaczana z cukinią i fetą
Prosta, smaczna zapiekanka z dużą ilością czosnku i koniecznie z dużą ilością sera bałkańskiego typu feta, ponieważ znika z talerza najszybciej.
Składniki
- 3 średnie cukinie (smak słodki – Ziemia)
- 1 kg ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
- 1-2 główki czosnku (smak ostry – Metal)
- ¼ szklanki oliwy (smak ostry – Metal)
- pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
- sól świeżo mielona (smak słony – Woda)
- 400 g sera twardego typu bałkańskiego – feta (smak słony – Woda)
- szczypta suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- 600 g pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
- kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego oregano (smak gorzki – Ogień)
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego tymianku (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie – czas gotowania liczony od momentu wrzenia, około 8-10 minut, tak, żeby się nie rozpadały. Odcedzić i odstawić.
Cukinie opłukać przekroić na pół i pokroić na 2-3 cm plastry.
Czosnek obrać i ząbki przekroić na pół.
Ser bałkański pokroić w większą kostkę.
Świeże zioła opłukać i posiekać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200ºC, funkcja termoobieg.
W dużej misce przygotować oliwę, dodać do oliwy pieprz, sól, bazylię, oregano i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukinie i ugotowane ziemniaki. Warzywa dokładnie wymieszać z oliwą, całość wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, skropić obficie oliwą i dość mocno doprawić pieprzem i solą. Dodać umyte pomidorki, wszystko razem wymieszać i piec około 30 minut lub dłużej w zależności od potrzeby, od czasu do czasu mieszając, warzywa mają się ładnie przyrumienić. Po tym czasie dodać pokrojony ser bałkański i zapiekać kolejne 10-15 min.
Wyglada smakowicie!
Polecam, danie jest proste i smaczne ☺🤗
jaka kolorowa:)
Pomidorki nadają dużo uroku i smaku ☺
Super-kolorowa!
I idealnie jesienna…
xxx
Kolorowa i smaczna ☺ dziękuję za komentarz 🤗