Ciasto / Kolacje / Obiady

Tort warzywny

Danie jest pyszne i pięknie wygląda. Przepis wydaje się dość skomplikowany, ale przygotowanie tego dania nie jest trudne i można je podzielić na etapy. Na pewno warto kruche ciasto przygotować dzień wcześniej, przechowując je w lodówce.

Tort warzywny

Składniki:

 Kruche ciasto:

  • 20 dag mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • koperek (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 10 dag masła (smak słodki – Ziemia)
  • żółtko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • 1–2 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)

Farsz:

  • łyżeczka koperku (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
  • mały brokuł (smak słodki – Ziemia)
  • papryka żółta, czerwona i zielona (smak słodki – Ziemia)
  • 20 dag miąższu dyni (smak słodki – Ziemia)
  • mała cukinia (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
  • cebula posiekana (smak ostry – Metal)
  • łyżeczka curry (smak ostry – Metal)
  • łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Sos beszamel:

  • 2 łyżki masła lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • szklanka mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • 10 dag startego sera grana padano (smak ostry – Metal)

Mąkę, posiekany koperek i szczyptę kurkumy wymieszać, dodać masło i posiekać z wymieszaną mąką, następnie dodać żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej  i wodę. Zagnieć ciasto. Ciasto owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki.

Różyczki brokułu obgotować krótko na parze, żeby były al dente. Paprykę i dynię pokroić w kostkę, a cukinię w plasterki. Dynię smażyć 3 min na oleju. Dodać paprykę, cukinię, obsmażyć 3 minuty, następnie dołożyć brokuła, dodać cebulę. Smażyć 5 min. Dodać pieprz, łyżeczkę curry oraz łyżeczkę garam masala i dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.

Ciasto rozwałkować. Wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 20–22 cm.

W rondelku rozpuścić masło, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli, wsypać mąkę, szczyptę kurkumy i przesmażyć. Następnie powoli dodawać mleko, mieszać aż powstanie gładki gęsty sos.

Sos zestawić z ognia, dodać 2 żółtka i starty ser, wymieszać. Podsmażone warzywa połączyć z sosem.

Ciasto nakłuć widelcem, następnie na ciasto wyłożyć farsz. Piec ok. 70 min w temp. 190 st. C.

Można jeść na ciepło jak i na zimno.

Można podać porcję tarty warzywnej z ryżem ewentualnie z kaszą kuskus.

Można podawać również z ulubioną sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *