Danie jest pyszne i pięknie wygląda. Przepis wydaje się dość skomplikowany, ale przygotowanie tego dania nie jest trudne i można je podzielić na etapy. Na pewno warto kruche ciasto przygotować dzień wcześniej, przechowując je w lodówce.
Tort warzywny
Składniki:
Kruche ciasto:
- 20 dag mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- koperek (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 10 dag masła (smak słodki – Ziemia)
- żółtko (smak słodki – Ziemia)
- szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
- 1–2 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
Farsz:
- łyżeczka koperku (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
- mały brokuł (smak słodki – Ziemia)
- papryka żółta, czerwona i zielona (smak słodki – Ziemia)
- 20 dag miąższu dyni (smak słodki – Ziemia)
- mała cukinia (smak słodki – Ziemia)
- 4 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
- cebula posiekana (smak ostry – Metal)
- łyżeczka curry (smak ostry – Metal)
- łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
- szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- 2 łyżki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- szklanka mleka (smak słodki – Ziemia)
- 2 żółtka (smak słodki – Ziemia)
- 10 dag startego sera grana padano (smak ostry – Metal)
Mąkę, posiekany koperek i szczyptę kurkumy wymieszać, dodać masło i posiekać z wymieszaną mąką, następnie dodać żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej i wodę. Zagnieć ciasto. Ciasto owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki.
Różyczki brokułu obgotować krótko na parze, żeby były al dente. Paprykę i dynię pokroić w kostkę, a cukinię w plasterki. Dynię smażyć 3 min na oleju. Dodać paprykę, cukinię, obsmażyć 3 minuty, następnie dołożyć brokuła, dodać cebulę. Smażyć 5 min. Dodać pieprz, łyżeczkę curry oraz łyżeczkę garam masala i dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.
Ciasto rozwałkować. Wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 20–22 cm.
W rondelku rozpuścić masło, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli, wsypać mąkę, szczyptę kurkumy i przesmażyć. Następnie powoli dodawać mleko, mieszać aż powstanie gładki gęsty sos.
Sos zestawić z ognia, dodać 2 żółtka i starty ser, wymieszać. Podsmażone warzywa połączyć z sosem.
Ciasto nakłuć widelcem, następnie na ciasto wyłożyć farsz. Piec ok. 70 min w temp. 190 st. C.
Można jeść na ciepło jak i na zimno.
Można podać porcję tarty warzywnej z ryżem ewentualnie z kaszą kuskus.
Można podawać również z ulubioną sałatą.