Kolacje / Obiady

Biriyani – zapiekany ryż z warzywami

Biriyani – zapiekany ryż z warzywami

Zapiekany ryż z warzywami, danie zaskakujące smakiem. Połączenie ryżu z ziemniakami jest dla nas raczej nietypowe. Zapiekanka jest smaczna, aromatyczna i sycąca. Dla mnie rewelacyjna w smaku, dołączyła do listy moich ulubionych dań. Przepis odkryłam w książce ,,Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie” autorstwa Dasa Adiraja.  Polecam danie!

Składniki:

  • 300 g ryżu basmati -1 ½ szklanki (smak ostry – Metal) 
  • ¼ sproszkowanego szafranu (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal) 
  • 2 łyżeczki nasion kolendry (smak ostry – Metal) 
  • świeża kolendra (smak ostry – Metal) 
  • 3 szklanki wody (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 4 średnie pomidory (smak kwaśny – Drzewo)
  • 175 ml jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień) 
  • 3 ziemniaki średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
  • 200 g zielonego groszku – może być z puszki (smak słodki – Ziemia)
  • 35 g orzechów laskowych (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki masła klarowanego (smak słodki – Ziemia)

Ryż opłukać zimną wodą, odcedzić na sicie. Przesypać do rondla, zaleć 3 szklankami wody, posolić solą do smaku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować bez mieszania około 3 -5 minut, przykryć pokrywką, gotować kolejną 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Odstawić przykryty rondel na około 10-15 minut, aż ryż ,,dojdzie”.

W ciepłym mleku namoczyć szafran.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Orzechy delikatnie rozdrobnić malakserem. Kolendrę opłukać i posiekać. Groszek konserwowy odcedzić z płynu. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu.

W rondlu rozgrzać klarowane masło. Wrzucić ziemniaki, smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie dodać groszek. Wymieszać, dodać utarte ziarna kolendry, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, sól do smaku. Smażyć przez chwilę, następnie dodać 2-3 łyżki wody, wrzucić pokrojone pomidory. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać kurkumę, odrobinę masła, dodać garam masala, doprawić solą do smaku.

Piekarnik wstawić na 150 C, funkcja termoobieg.

Do gotowego ryżu dodać jogurt oraz mleko z szafranem, wymieszać delikatnie widelcem i odstawić na 5 minut.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć je połową porcji ryżu. Ryż wyrównać i lekko ubić. Na ryż wyłożyć warzywa, wyrównać je dokładnie, przykryć pozostałym ryżem. Wierzch wyrównać i delikatnie uklepać. Całość przykryć folią aluminiową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut. Zapiekankę podzielić na porcje, wyjmować łopatką. Podawać na ciepło, posypaną orzechami i świeżą kolendrą. Smacznego!

2 komentarze

    1. Dziękuję 🙂 Zapiekanka jest bardzo smaczna, odkrywanie nowych smaków jest niesamowicie zaskakujące, szczególnie jeżeli chodzi o kuchnie hinduską :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *