Ciasto / Desery / Śniadania

Bezglutenowe ciasto jaglane z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

Bezglutenowe ciasto jaglane z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

Ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, delikatne, wilgotne i niesamowicie smaczne. Kruszonka z płatków migdałowych, wiórek kokosowych, a do tego wszystkiego karmelizowany rabarbar. Konsystencją ciasto przypomina sernik, ale smakiem jest zupełnie inne. Jest lekkie i zarazem sycące. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 250 g kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • 150 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • 160 g cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (smak kwaśny – Drzewo)

Karmelizowany rabarbar:

  • 100 g cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 2 – 3 cm startego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki wody (smak słony – Woda)
  • 5-6 lasek rabarbaru (smak kwaśny – Drzewo)

Kruszonka

  • 100 g mielonych migdałów (smak słodki – Ziemia)
  • saszetka kisielu Słodki kubek 30 g (smak słodki – Ziemia)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki cukru  (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki prażonych płatków owsianych (smak ostry – Metal)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.

Rabarbar umyć i pociąć na 4 cm kawałki. Na patelnię wsypać cukier, dodać cynamon, starty imbir, wlać wodę, wstawić patelnie na ogień i podgrzewać bez mieszania, aż się cukier rozpuści i nabierze złotego koloru, następnie dodać rabarbar i  gotować całość przez około 5 minut, mieszając całość powoli do momentu gdy rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał, następnie należy wyjąć rabarbar  na talerz i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować kruszonkę. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane. Do miski dodać po kolei składniki: mielone migdały, wiórki kokosowe, cukier zwykły, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, mleko, prażone płatki owsiane, szczyptę imbiru i soli. Składniki rozcierać palcami na drobną kruszonkę.

Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg.

Po ugotowaniu kaszę rozdrobnić blenderem. Następnie dodać mleko, olej, jajka, cukier zwykły i waniliowy, szczyptę imbiru, szczyptę soli oraz sodę. Miksować do połączenia się składników, powstałą masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch ułożyć kawałki skarmelizowanego rabarbaru. Można go delikatnie w cisnąć w masę jaglaną. Posypać przygotowaną kruszonką. W trakcie pieczenia, jak kruszonka się zarumieni, przykryć ciasto folią aluminiową,żeby wierzch się nie spalił. Piec około 1 godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Doskonale smakuje schłodzone. Smacznego.

Bezglutenowe ciasto jaglane z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *