
Ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, delikatne, wilgotne i niesamowicie smaczne. Kruszonka z płatków migdałowych, wiórek kokosowych, a do tego wszystkiego karmelizowany rabarbar. Konsystencją ciasto przypomina sernik, ale smakiem jest zupełnie inne. Jest lekkie i zarazem sycące. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 250 g kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
- 150 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
- 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
- 160 g cukru (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (smak kwaśny – Drzewo)
Karmelizowany rabarbar:
- 100 g cukru (smak słodki – Ziemia)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- 2 – 3 cm startego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 łyżki wody (smak słony – Woda)
- 5-6 lasek rabarbaru (smak kwaśny – Drzewo)
Kruszonka
- 100 g mielonych migdałów (smak słodki – Ziemia)
- saszetka kisielu Słodki kubek 30 g (smak słodki – Ziemia)
- 5 łyżek wiórków kokosowych (smak słodki – Ziemia)
- 4 łyżki cukru (smak słodki – Ziemia)
- cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
- 4 łyżki oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
- 2 łyżki mleka (smak słodki – Ziemia)
- 4 łyżki prażonych płatków owsianych (smak ostry – Metal)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.
Rabarbar umyć i pociąć na 4 cm kawałki. Na patelnię wsypać cukier, dodać cynamon, starty imbir, wlać wodę, wstawić patelnie na ogień i podgrzewać bez mieszania, aż się cukier rozpuści i nabierze złotego koloru, następnie dodać rabarbar i gotować całość przez około 5 minut, mieszając całość powoli do momentu gdy rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał, następnie należy wyjąć rabarbar na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować kruszonkę. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane. Do miski dodać po kolei składniki: mielone migdały, wiórki kokosowe, cukier zwykły, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, mleko, prażone płatki owsiane, szczyptę imbiru i soli. Składniki rozcierać palcami na drobną kruszonkę.
Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg.
Po ugotowaniu kaszę rozdrobnić blenderem. Następnie dodać mleko, olej, jajka, cukier zwykły i waniliowy, szczyptę imbiru, szczyptę soli oraz sodę. Miksować do połączenia się składników, powstałą masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć kawałki skarmelizowanego rabarbaru. Można go delikatnie w cisnąć w masę jaglaną. Posypać przygotowaną kruszonką. W trakcie pieczenia, jak kruszonka się zarumieni, przykryć ciasto folią aluminiową,żeby wierzch się nie spalił. Piec około 1 godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Doskonale smakuje schłodzone. Smacznego.
