Kolacje / Obiady / Zupy

Barszcz ukraiński

Jeżeli ktoś lubi buraki, to zapewne lubi też barszcz ukraiński. Gęsta sycąca zupa, którą można jeść z chlebem lub z ziemniakami. Polecam!

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • masło klarowane lub zwykłe i oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • duża marchewka (smak słodki – Ziemia)
  • pietruszka (smak słodki – Ziemia)
  • kawałek kapusty włoskiej (smak słodki – Ziemia)
  • ¾ szklanki fasolki szparagowej (smak słodki – Ziemia)
  • 2 czerwone buraki (smak słodki – Ziemia)
  • kawałek selera (smak ostry – Metal)
  • cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 2 listki laurowe (smak ostry – Metal)
  • 2 ziela angielskie (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • 2 litry wody – może być bulion warzywny lub mięsny (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)

Czerwone buraki umyć, osuszyć, owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości. Czas pieczenia około 40-90 minut zależnie od wielkości. Można upiec większą ilość buraków, smakują wyśmienicie, skropione oliwą i posypane starta skórką z cytryny – ale o tym w oddzielnym wpisie.  Pieczone buraki można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Kapustę poszatkować. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Upieczonego, bądź surowego buraka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Fasolkę umyć , odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Można użyć mrożonej fasolki.

W większym garnku rozgrzać masło z dodatkiem oliwy, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, fasolkę szparagową, buraka, kapustę, selera, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć ciągle mieszając. Smażyć około 5 minut. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielski i świeżo zmielony pieprz. Warzywa zalać bulionem, bądź wodą, posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać sok z cytryny.

Jeżeli mamy zakwas buraczany to można go dodać do barszczu ukraińskiego zamiast soku z cytryny – ilość według uznania. Ja użyłam również buraki z zakwasu buraczanego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *