Kolacje / Przystawka

Banica – zapiekany placek bułgarski

Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem z dodatkami, zapiekanego placka. Prosta w przygotowaniu, smaczna przekąska, idealna na imprezy.

Banica – zapiekany placek bułgarski

Składniki:

  • ciasto filo 300 gram (smak kwaśny – Drzewo)
  • jogurt naturalny lub bałkański 150 gram (smak kwaśny – Drzewo)
  • natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 3 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • olej słonecznikowy (smak słodki – Ziemia)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz czarny mielony (smak ostry – Metal)
  • ser typu bałkańskiego lub feta 270 gram (smak słony – Woda)

Piekarnik włączyć na 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wkruszyć kawałeczki sera, dodać jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę kurkumy, dodać 3 żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz do smaku.  Całość dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto filo rozłożyć na stole, wysmarować olejem, następnie nałożyć nadzienie, zawinąć płat filo w rulon, położyć  na blasze, zwinąć w ślimaka. To samo powtórzyć z każdym płatem ciasta. Powstałego ślimaka posmarować na wierzchu olejem i wstawić do piekarnika.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 30 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika skropić lekko zimną wodą, przykryć szmatką i odstawić na chwilę żeby lekko ostygło. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *