Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem z dodatkami, zapiekanego placka. Prosta w przygotowaniu, smaczna przekąska, idealna na imprezy.
Banica – zapiekany placek bułgarski
Składniki:
- ciasto filo 300 gram (smak kwaśny – Drzewo)
- jogurt naturalny lub bałkański 150 gram (smak kwaśny – Drzewo)
- natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 3 żółtka (smak słodki – Ziemia)
- olej słonecznikowy (smak słodki – Ziemia)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- pieprz czarny mielony (smak ostry – Metal)
- ser typu bałkańskiego lub feta 270 gram (smak słony – Woda)
Piekarnik włączyć na 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wkruszyć kawałeczki sera, dodać jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę kurkumy, dodać 3 żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto filo rozłożyć na stole, wysmarować olejem, następnie nałożyć nadzienie, zawinąć płat filo w rulon, położyć na blasze, zwinąć w ślimaka. To samo powtórzyć z każdym płatem ciasta. Powstałego ślimaka posmarować na wierzchu olejem i wstawić do piekarnika.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 30 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika skropić lekko zimną wodą, przykryć szmatką i odstawić na chwilę żeby lekko ostygło. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.