
Bakłażan zapiekany z czarną soczewicą w pomidorach, z dużą ilością kolendry, z chrupiącą warstwą parmezanu połączonego z bułką tartą, to danie wykwintne i sycące. Polecam!
Składniki:
- 4 małe bakłażany (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- cukier (smak słodki – Ziemia)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- 3 łyżki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- świeża kolendra (smak ostry – Metal)
- cebula (smak ostry – Metal)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda)
- ½ szklanki czarnej soczewicy lub zielonej (smak słony – Woda)
- puszka pokrojonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Na wierzch do posypania:
- ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- świeża kolendra (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
- 2 łyżki bułki tartej (smak kwaśny – Drzewo)
Soczewicę opłukać i ugotować z liściem laurowym i solą w proporcji 1 do 2 (w tym przepisie ½ szklanki soczewicy, szklanka wody). Od momentu zagotowania wody trzymać na małym gazie pod przykryciem. Czarną soczewicę gotować 30 minut, zieloną soczewicę 25 minut.
Bakłażany umyć i wytrzeć. Wyciąć kawałek z każdego bakłażana tworząc łódkę.

Następnie przy użyciu łyżeczki wydrylować miąższ. Miąższ pozostawić do farszu. Bakłażany razem z wydrążonym miąższem posypać solą i pozostawić na około 15 minut, aby warzywo puściło sok i zmiękło. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kolendrę umyć i posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojony miąższ z bakłażana, smażyć około 5-7 minut, następnie dodać czosnek, doprawić pieprzem, dodać ugotowaną soczewicę, sól do smaku, pomidory, kurkumę, kumin rzymski, cynamon, cukier do przełamania kwaśnego smaku pomidorów. Gotować 5 minut, następnie dodać parmezan oraz większą część poszatkowanej kolendry. Na końcu doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.
Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, położyć łódki bakłażana wycięciem w dół, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Następnie obrócić bakłażany na drugą stronę, przykryć i dusić kolejne 5 minut. Zestawić z ognia. Bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego, wypełnić farszem z soczewicy, pozostały farsz, jeżeli nam został, wyłożyć do naczynia pomiędzy bakłażany. Wierzch posypać wymieszanym parmezanem z sola i bułką tartą. Zapiekać bakłażany przez 30-35 minut.
Podawać z ryżem. Bakłażany posypać świeżą kolendrą.