
Bakłażan zapiekany z pomidorową pastą z tuńczyka, danie naprawdę smaczne i do tego szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- 2 średnie bakłażany (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- cukier (smak słodki – Ziemia)
- 2 kopiaste łyżki startej mozzarelli (smak słodki – Ziemia)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- cebula (smak ostry – Metal)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 2 puszki tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- puszka pokrojonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Na wierzch do posypania:
- 2 łyżki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda
- 1 łyżeczka bułki tartej (smak kwaśny – Drzewo)
- świeża bazylia (smak kwaśny – Drzewo)
Bakłażany umyć i wytrzeć, przekroić na pół. Następnie przy użyciu łyżki wydrylować miąższ. Miąższ pozostawić do farszu. Bakłażany razem z wydrążonym miąższem posypać solą i pozostawić na około 15 minut, aby warzywo puściło sok i zmiękło. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojony miąższ z bakłażana, smażyć około 10 minut, następnie dodać czosnek, doprawić pieprzem, dodać tuńczyka, sól do smaku, pomidory, kurkumę, cukier do przełamania kwaśnego smaku pomidorów. Gotować 5 minut, następnie dodać mozzarelle i parmezan, doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Całość zmiksować blenderem.
Bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować wnętrze oliwą, wypełnić zmiksowanym farszem. Wierzch posypać parmezanem wymieszanym z solą i bułką tartą. Zapiekać bakłażany przez 35-40 minut.
Podawać z ryżem. Bakłażany posypać świeżą bazylią.